
Een fysiotherapeut is dé deskundige als het gaat over het menselijke bewegingsapparaat. Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt of behandelt individuele of groepen patiënten met stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.
De klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, variëren van pijn en krachtvermindering tot ademhalingsproblemen, zwellingen en beperkingen in het bewegen. De aandoeningen kunnen ontstaan zijn tijdens het sporten, het uitoefenen van werkzaamheden of door veroudering.
Nederland kent ongeveer 17.000 fysiotherapeuten die werkzaam zijn in zelfstandige praktijken, gezondheidscentra, ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen en binnen bedrijven.
Professionaliteit en kwaliteit
Fysiotherapie wordt al eeuwen toegepast. Bijvoorbeeld in de vorm van oefeningen of massage.
De fysiotherapie heeft zich als paramedisch beroep sterk ontwikkeld. Voor een deel heeft dit te maken met de strenge basiseisen die aan een fysiotherapeut worden gesteld. Zo is de opleiding tot therapeut een 4 jarige dagopleiding aan een Hogeschool voor Gezondheidszorg (HBO).
Ook de beroepsorganisaties van fysiotherapeuten bewaken voortdurend de kwaliteit. Mede dankzij hun inspanningen bestaan er nu gedragsregels voor fysiotherapeuten, klachtenprocedures voor patiënten, na- en bijscholingsprogramma’s en kennisuitwisselingsprojecten. De fysiotherapie investeert al jaren in professionaliteit en verbetering van de dienstverlening. Die ontwikkeling is nog steeds in volle gang.